Pedal Çeşitleri

Bisikletimizde, bacaklarımızda ki gücü, zincire, dişli setine ve dolayısı ile tekerlere ileten en önemli parçadır pedallar. Güç aktarma organı olarak aktif bir rol oynamaları yanında bazen bütün vücut ağırlığımızıda taşımak zorunda kalmaktadırlar.

Uzun zamandır, belkide bisikletin ilk icad edildiği zamanlardan bu yana her zaman itme kuvveti ile iş gören pedallar sonraları çekme kuvvetide düşünülerek yol bisikletlerinde Karpiyer şeklinde üretilmeye başlanmış olsa da kısa zamanda bu kayışla ayağı sabitleyen sistemlerin geçerliliği kalmamış bunun yerine ayakkabıyı pedala sabitleyen SPD sistemler kullanılmaya başlanmıştır.

Her geçen gün bisiklet üzerinden yardımcı araçlar çoğaldıkça, çeşitlendikçe bir yenisinin çıkması pekte uzun sürmemeye başlıyor. SPD ve SPD SL sistemlerden sonra artık manyetik pedal sistemleri kullanılmaya başlandı piyasada, bu yeni teklnoloji ile artık kilitlenen pedal ile düşmek tarih olacak.

Ayakkabı altına yerleştirilen güçlü bir mıknatıs ile ayakkabımız pedala adeta yapışıyor, bu tip pedalları bence daha çok tur bisikletlerinde görmeye başlayacağız sanki. Çünki yüksek hızlarda yapışma kabiliyeti %50 ye düşerken rampa yukarı ve düz gezilerde %100 ve rampa aşağı engebeli arazide %60 a düşmektedir.

Ancak bizim konumuz yalnızca manyetik pedallar değil elbette. Öncelikle platform pedallardan bahsetmek istiyorum sizlere. Bu pedallar her kalite ve her fiyat skalasında ve her hammaddeden üretilen pedallardır. Bu pedallarda esas dikkat edeceğimiz konu RULMAN lı olmasıdır. Rulman dediğimiz şeyi üç aşağı 5 yukarı aşağıda fotoğraf ile anlatmaya çalıştırk.

Rulmanlı olmayan pedallar kısa zamanda bozulmaya mahkumdur. Bu sebeple alacaksanız bir pedalı Rulmanlı olmasına dikkat ediniz ki sizi dağ başında bir pedala mahkum bırakmasın. Basit ve ucuz malzemeler olmasına rağmen, olmazsa olmazımızdır.

Platform pedallardan sonra sırada diğer pedallarla aynı mantığa sahip ancak dar yapısı ile daha az sürtünme alanına sahip olan ve yüzey alanının darlığı ile de çalı çırpıya, taşa kayaya daha az takılacak olan SPD pedallar vardır. MTB tarzı kilitli pedal olarak isimlendirilen SPD ler, buna uyumlu 4 delikli ayakkabılar ile kallerden oluşmaktadır.

Son olarak SPD SL olarak isimlendirilen son kilitli pedalımızda yol bisikletlerinde kullanılan tiptedir. Bunlar geniş kilitlenme alanı ve ayak altında geniş bir alana sahip olmaları sebebiyle daha fazla gücü pedala ve zemine aktarmamıza olan tanımaktadırlar. MTB pedallarının aksine 3 noktadan ayakkabınızı sabitlerler.

Bütün kilitli pedalların ortak özelliği ise aynıdır. Ayakkabının altındaki kal dediğimiz metal yada plastik parçanın pedaldaki karşılığı ile birleşmesi ile kilitlenen mekanizma, sağ yada sola bilek hareketi ile yerinden çıkmaktadır.