Cyclo Cross Bisikletler

Cyclocross olarak bilinen kros bisikletler, yol bisikleti kullanıcılarının arazi ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile daha geniş teker boşlukları yanında, disk frenleri olan, bir nebze olsun geniş teker temas alanı ile bir tık daha çamura ve off road yollara uyum sağlamış bisikletler gibi düşünebiliriz. Kros bisiklet Belçikadan doğup, Fransa ve Hollanda da aktif olarak kullanım alanı bulmuştur.

Cyclocross bisikletler ilk bakışta aero gidonları, yol bisikleti geometrili bisikletler ile sanki yol bisikletlerinin asfalttan inerek patika yollara girdiği düşüncesine kapılırsınız. Ancak yarış imkansız bir noktaya geldiğinde herşey değişir, yarışcılar bisikletlerini sırtlandığı gibi koşmaya başlarlar. Bisikletlerin kabloları genellikle kadronun altında değil üzerinde yerleşmiştir, frenlerde bizim bisikletlerin tersine arka fren sağ taraftadır. Bu sayede yarışçı frene basıp bisikletten indiği anda bisikletini omzuna alıp koşmaya başlayabilir.

Bu tip bisikletler son zamanlarda bir çok yönü ile dağ bisikletlerine benzemeye başladılar, büyük rubleler, dişli lastikler ile detaylı bakıda bir mtb görüntüsü versede, amartisörsüz maşaları yanında elinize aldığınızda bir yol bisikleti kadar hafif ve rijittirler.

Yolda hızlı giden, muhteşem tırmanma yeteneği sunan, sürtünme katsayısı düşük, konforlu, hafif, sağlam, dayanıklı bir bisiklet malesef henüz üretilmedi. Cyclocross lar mtb ye yaklaşırsa eğer Gravel ismi anılırlar, yol bisikletlerine yakındırlar ama aynakolları görece ufak olduğu için mtb sınıfında kalırlar. Umarım teknolojinin etkisi ile yakında gerçekten profesyonel manada her bisikletin özelliklerini taşıyan bisikletleri yollarda görebileceğiz diye umuyorum…

Kross yarışlarada değinmeden geçmeyelim, bu tip ytarışlar genellikle 2,5-4 km uzunluğundadır. Parkurun %85-90 ı bisiklet üzerinde sürülebilir haldedir. Geriye kalan kısımda yarışmacı bisikletini omzuna alıp koşmak zorundadır.