Arka Bagaj

Bisikletimiz ile işe gidip gelirken üzerimizi değiştireceğimiz kıyafetlerden tutunda, haftasonu kısa turlarda kullanacağımız kıyafetlerimizi taşımak, haftalarca sürecek olan uzun turlarda yanımıza aldığımız giyecek, gıda, mutfak, temizlik maddelerini güvenle ve rahatlıkla taşımamıza yarayan çantalarımızı taktığımız arka bagajlar, tur bisikletçiliğinin vazgeçilmez yedek parçalarıdır.

Taşımamız gereken eşyaları sırt çantamıza da koyabiliriz. Sırt çantası bisiklet sporunda tercih edilmez. Bedensel bir spor icra ederken ağırlık merkezimizi değiştirir, çantayı taşımak için dik durmak zorunda kalırız, terleyen sırtımız hava almadığı için sırt ağrılarına sebep olur. Bunun yanında neden bizi taşıyan bir araca eşyamızı yüklemeyelim ki?

Bagajları “yedek parça” olarak isimlendirdik çünkü biz tur bisikletçileri için bagaj bir aksesuardan daha ötedir. Yukarıdaki fotoğrafta kendi kullandığım tur bisikletim ile Kapadokya turumdan bi kare paylaşıyorum. Bisikletim çok dolu değil ama yinede bütün ihtiyaçlarımı karşılayacak kadar ağır. Ne demiş turcu büyüklerimiz; “Katır gibi taşırım, Kral gibi yaşarım” Katır gibi taşımak için önce yüksek taşıma kapasiteli bir bisiklet sonrada geniş hacimli çantalara ihtiyacımız var.

Bagajları ile birlikte satılan pek çok tur bisikleti var. Yukarıdaki fotoğraftaki Trek 920 serisi bisikletimin bagajları fabrika çıkış olarak üzerinde gelmişti. Kesinlikle son derece hafif ve sağlam olan bagajlardan memnundum.

Orjinal bagajlı olmayan tur ve şehir bisikletlerine kendi markası yada oem bagajları satın alıp takabilirsiniz. Alacağınız bagajlarda arayacağınız özellikleri maddeleştirirsek;

  • İlk kuralımız elbetteki ucuz olması, bu ucuzluk kaliteden ödün verilerek değil, rakiplerine göre ucuz olmasıdır.
  • Hafiflik, genellikle hafif olması için çelik yerine aliminyum yada titanyum malzemeler tercih edilmektedir. Diğer madenlere çok bakmayın derim.
  • Bağlantı noktaları, kadroya bağlanan noktalar bagajımızın ileri geri, sağa sola oynasını engellerken, arka göbek üzerine bağlanan noktadan yükümüzün ağırlığını taşıdığını hesap etmelisiniz. Olabildiğince çok bağlantı noktası sağlamlığı artırırken, yükü dağıtarak kadronuzun zarar görmesi engellemektedir.
  • Çantaya uygun bagaj; bazı markaların özel bagajları bulunmaktadır, önreğin çanta markalarının lideri konumundaki TOPEAK markasının kendine uygun bagajları vardır. Bu marka F/P de F nin büyüdüğü bir marka olması yanında, rakiplerine göre F si ufaktır.
  • İşlevsellik; bazı bagajlar, çantanızın jant tellerine değmesini engelleyen sütunlara sahip değildir. Bu tip bagajlar fiyatı aşağı çekmek amacı ile bu koruyucu parçalardan kaçmaktadır. Bagajınızın yan tarafındaki enine veya boyuna parçaların fazlalığına dikkat etmelisiniz. En kaliteli çantanız bile tellerinizin arasına girerek bisikletinize ve size zarar versin istemeyiz.

Bisiklette bagaj kaç kg yüktaşır? Bir bagajın taşıyacağı yük miktarı bağlantı noktalarının fazlalığından çok bisikletinizin taşıma kapasitesi ile alakalıdır. Genel olarak bisiklet üreticileri bisikletinizin taşıyacağı maksimum yük miktarını belirtmektedirler. Ancak bu ağırlığa dahil olan, bisikletin kendi ağırlığı, sizin ağırlığınız gibi faktörleride hesap etmeniz gerekir. 130 Kg taşıyan 80 kg ağırlığındaki sizin 12 kg lık bisikletinizin taşıyacağı yük miktarı sadece 38 kg dır. Bu hesaplamayı yapmadığınız taktirde öncelikle tekerleriniz sonra da göbekleriniz ve sırasıyla head set ve kadronuz da geri dönüşü mümkün olmayan sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

  • Tur Bisikletinin Atası
  • Tur Bisikletinin Atası
  • Tur Bisikletinin Atası