Hangi Bisiklet?

Grup sürüşlerine gelen arkadaşlarımızın aklında deli sorular. Özelliklede şehir bisikleti yada eski tip bisiklet kullanan arkadaşlar, bizim bisikletlerimize bakarak, bende bunlardan almalıyım. Bu insanlar nasıl bu kadar hızlı ve rahat yolculuk ediyor şeklinde düşüncelere kapılıyorlar.

Bisikletin kalitesi size ne kazandırır?

-Hız

-Konfor

-Güvenlik

-Daha az masraf

Evet, bu 4 faktörüde kazandırabilirde, kazandırmayabilirde. 2018 yılında Marc isminde bir çocukla tanıştım yolda. Çocuk diyorum çünki 21 yaşında idi. Fransadan çıkmış Çine e gidiyordu. Bir çoğumuz bu yaşlarda belkide tek başımıza yolcuk bile etmiyorduk. Ama Marc, Fransadan taaa dünyanın öteki ucuna gidiyordu. Marc’ı o gün evimde ağırladım, banyo yapmasını ve sıcak bir yemek yemesini sağladım. Marc ın bisikleti ülkemizde kimsenin dönüp bakmayacağı hurda bir bisikletti. Sadece 6 vitesi vardı ve son derece ağırdı. Arkasındaki bagajımsı çantada bir bidon turşu vardı. Arka vitesi 4 den yukarı çıkmıyordu, önde zaten vites yoktu. Tek yaprak değişik bir bisikletti. Benim 30. viteste çıktığım rampayı adam belkide 3. viteste çıkmış belkide daha dik rampaları tırmanmıştı. Bana yanar kayalardan bahsetti, demekki olimposuda tırmanmıştı aynı bisikletle.

Sizlere anlatmak istediğim bisikletiniz son model karbon bir bisiklette olabilir yada Marcın bisikleti gibi zavallı bir bisiklette olabilir. Önemli olan siz ve sizin kas gücünüzdür.

Biz ne Marc ‘ız nede güvenebilecek kaslarımız var ama turlardan keyif almak için nasıl bisiklet alacağım dediğinizi duyar gibiyim.

  1. MTB;

MTB dediğimiz bisikletler kalın dişli tekerlekleri ve amartisöleri ile her türlü arazi koşulunda sizi güven ve konfor da tutan bisikletlerdir. Titanyum dan tutunda, çelik, aliminyum yada karbon kadroluları dahi vardır. Kadro kalitesi yükseldikçe ( Hafifledikçe ) fiyatıda ona göre tedricen yükselmektedir. MTB kadrolarda bisikletler daha yatık bir pozisyonda ( ama siz dik durursunuz üzerinde ) ve sizi yere yaklaştırarak daha rahat dengede durmanızı sağlamaktadırlar. Amartisör ve kalın tekerlekleri ile sizleri yolda tutarken gücünüzün büyük bölümünüde sönümleyerek sizi yoran bisikletlerdir. Ucuz ve orta seri MTB ler oldukça da ağırdır. Yoğun stabilize sürüşleri yapmıyor iseniz asfalt için uygun makinalar değildir. Ancak turlarımızda keyifle kullanan arkadaşlarımızda var.

2. Hibrit Bisikletler

Hibrit bisikletler MTB ler ile Yol bisikletlerinin karışımı bir şeydir. Ne MTB ler kadar kalın tekerli nede yollar kadar incedir. Vites oranları her tür araziye uyacak şekilde evriliştir. MTB lere göre daha hafif ama yol bisikletlerine nazaran daha ağırdırdlar. Şehir de her yerde kullanım rahatlığı açısından düz gidonda sahiplerdir. Genel itibarı ile şehir bisikletleri gibi az vites sayısına sahip değillerdir. En az 24 vites olur kendileri. Bu sayede her tür yol koşulunda sizi rahat ettirmeye çalışırlar. Tedricen hafif oldukları içinde sizi uzun turlar boyunca yormazlar.

3. Yol Yarış Bisikletleri

Yol bisikletleri, son derece hafif ve konforsuz bisikletlerdir. İnce tekerleri ve karbon kadrosu ile bir çok yol bisikleti çok çabuk hızlanırken, çok da zor durmaktadırlar. Ne demişler, kontrolsüz güç, güç değildir veya acı yoksa gelişme yok. Bu tabirler yol bisikletleri için kullanılan deyimlerdir. Hızlı giderler ama sizide çok yorarlar. Kadrolarının hafif olması gerekir ki yolda sizin onu taşımanıza ihtiyaç duymasın, rijit olmaları gerekirki sizden güç çalmasın, ince tekerli olması gerekir ki sürtünme az olsun. Gibi gibi pek çok detaylı özellikleri vardır. Burada bizim konumuz olmadığından yol bisikletleride buraya kadar.