Gravel mi?

Özellikle Specialized ve Trek markaları ile ülkemize giriş yapan bisiklet türü. Kadro olarak çoğunlukla yol bisikletlerinin kadrolarına benzeselerde, vites sistemleri ile daha çok şehir veya dağ bisikletlerine benzeyen bisikletlerdir. Son yıllarda yol bisikletlerinide kendilerine evrimleyip kalın tekerlekli yol bisikletini yollarda görmeye başladık.

Benim 2018 yılında aldığım Trek 920 ile kapısını araladığım Adventure veya Gravel bisikleti günümüzde sıkça adından söz ettiren, kadro yapısı ve aero gidon ile yol bisikletlerini, vites sistemi ile üst seviye dağ bisikletlerini andırmaya başlamıştır. Nerede ise Cyclocross denen türün kalın tekerlisi olarak piyasada yerlerini almaya başladılar.

Carraro markasınında işin içine girmesi ile ortalık gravel ile doldu taştı. Seti şehir bisikleti seti, gidonu aero gidon, tekeri şehir bisikleti tekeri ile ortaya karışık alevli bir melez ile doldu taştı piyasa.

Daha önce arazi şartlarında yalnızca MTB ile ile dolaşan bisiklet severler, hafif off road yollarda da gravelleri ile boy gösterir oldular. Arazi dışında asfalt yollarda graveller için bir parkura döndü adeta. Sürtünmenin önem kazandığı, yola daha iyi tutunan konforlu bisikletler olarak görüyoruz artık onları. Teker kalınlığını değiştirerek hız yaparken, teker kalınlığını artırarak hafif arazi yollara çıkmaya başlıyoruz.

İşin esası ekonomik buhranda tam da insanların ihtiyacı olan bisikletler oldular. Her tür arazi koşulu için ayrı bisiklet almaktansa tek bisiklet ile her tür yola girebilir olduk. Ama hiçbir yol koşulunda da tam manası ile özgür olamadık. Pratisyen Hekimler gibi bu bisikletlerde, herşeyden azıcık ama hiçbir konuda profesör değiller.